Rubriky
Bobří oddíl Kosodřevina Piškoti Roverský kmen Zápisy Benjamínci

Vodácký příměstský tábor 2024

I letos pořádáme vodácký příměstský tábor pro veřejnost, tentokrát již třetí ročník!

Kdy? Poslední týden v srpnu, tedy 26.–30. 8. 2024.

Děti si na táboře vyzkouší jízdu na lodích a jejich ovládání, společně s naučením se různých vodáckých dovedností. Zažijí spoustu zábavy jak na vodě, tak i na suchu. Celý tábor bude probíhat jako dlouhodobá hra, v jejímž rámci se bude soutěžit a závodit. Vyvrcholením tábora bude přespání ve stanu se splutím krátkého úseku řeky Jizery. Na táboře děti prožijí krásné chvíle s novými kamarády a naučí se i něco z vodácké branže.

Další informace najdete na přiloženém plakátě.

Rubriky
Zápisy Benjamínci

Výprava za pískovými sochami i Máchovým jezerem

Je nedělní ráno a my se po rozloučení s rodiči přesouváme na perón. Po chvilce bohužel zjišťujeme, že náš vlak do Doks má přes půlhodiny zpoždění. Vydáváme se tedy s Benjamínky k nedalekému hřišti, abychom se v ranní zimě trochu zahřáli. Cestou už se do nás začínají opírat první sluneční paprsky, které během pár chvil rozhánějí ještě zbylé chuchvalce ranní mlhy. Na hřišti pobíháme sotva pět minut, když zjišťujeme, že náš vlak své zpoždění trochu stáhl. Okamžitě vyrážíme svižným krokem k nádraží, čím jsme blíže, tím jdeme rychleji. Poslední metry přecházíme do klusu, ale naše úsilí je marné. Když s vypětím všech sil dobíháme na nádraží dvě minuty před deklarovaným odjezdem, náš modrý vlak už se pomalu rozjíždí. Naštěstí za 20 minut jede vlak další, proto nezoufáme a ze zmíněné zkušenosti si bereme ponaučení pro příště.


Naše menší nehoda má ale jeden pozitivní důsledek. Po chvilce čekání s nadšením v dálce rozpoznáváme známé tváře a zanedlouho se už zdravíme se členy Kosodřeviny, se kterými v družném hovoru budujeme tzv. mezioddílové vztahy. :))


Cesta vlakem nám rychle ubíhá a při výstupu v Doksech je nám už všem podstatně tepleji. Asi po kilometru chůze je před námi náš první cíl – výstava pískových soch v tělocvičně zámeckého areálu Doksy. Děti tak potkávají Karla IV., Bedřicha Smetanu, K.H. Máchu nebo všechny postavičky ze známého komiksu Čtyřlístek.


Kolem oběda se přesouváme do Starých Splavů, kde na nás již čeká dvojice pramic. Loučíme se s Katkou a Eldou, následně obědváme a oblékáme se na vodu. Od vody jde už dost zima, a tak na sebe navlékáme všechny vrstvy, které máme k dispozici.

Dělíme se na dvě posádky: část Benjamínků jede s Brzdou, část s Náprstkem. Celé odpoledne tedy trávíme na vlnách Máchova jezera. Objíždíme ho podél břehu v celé jeho délce, vítr nám občas pomáhá, v jiných chvílích naopak fouká přímo proti nám. Na cestě svačíme, potkáváme se opět s Kosodřevinou, projíždíme rákosím nebo zkoumáme ostrovy a jiné zajímavosti na březích rybníka. Kolem čtvrté hodiny vděčně přijíždíme zpět do klidného přístaviště, odkud jsme vyjeli a převlékáme se zpět.


Před odjezdem vlaku tentokrát máme více než hodinu a půl, a proto se vydáváme na nedaleký vrch Šroubený, odkud obdivujeme krásy tohoto kraje.


Na nádraží přicházíme se značným předstihem a vyčerpaní, ale šťastní nastupujeme do zpátečního vlaku. Výpravu zakončujeme pokřikem.

zapsal Náprstek

Fotky z výpravy naleznete zde.

Rubriky
Zápisy Benjamínci

Tábor 2024 – Stoupání na Olymp

Zápis z letošního tábora vám přinášíme v podobě zápisů vedoucích. Šest dnů, šest rozdílných vzpomínek…

Neděle 4.8. – Odysseus a jeho příjezd

Je studené nedělní ráno a kolem sedmé hodiny se začínají sjíždět auta k mladoboleslavskému nádraží. Zanedlouho už jsme všichni, a tak se loučíme s rodiči a přesouváme se na perón.
Během cesty vše klape hladce: Benjamínci luští první táborové šifry na pracovních listech. Ty jsou plné informací o starověkém Řecku a olympijských hrách, což jsou témata naší táborové hry. S mnoha úkoly jim pomáhají starší skautky z Kosodřeviny, které na tábor vyrazily s námi. V Praze chvíli odpočíváme a za půl hodinky nastupujeme do vlaku Praha – Plzeň.

V plzeňských ulicích nás přivítá dopolední slunce a my se přesouváme na břeh řeky Berounky, odkud po krátké svačince a příjezdu lodí vyrážíme směr tábor, neboli ostrov Ithaka. Plavíme se totiž po stopách trojského vojevůdce Odyssea.


První zastávka nás čeká u kostela sv. Jiří, tedy vlastně na ostrově Lotofágů, kde se seznamujeme s lotosovými květy. Ty jsou opravdu výtečné a většina z nás neodolá a okusí je.
Další ostrov, na kterém po náročné plavbě odpočíváme, patří kyklopovi Polyfémovi. Toho nejprve musíme pomocí kamenů oslepit (házíme na kyklopovo oko čouhající z Berounky) a následně mu uprchnout zavěšeni pod břichy jeho ovcí (je to obtížnější, než se na první pohled zdá).


Jako poslední musíme překonat nástrahy svůdné čarodějnice Kirké, před jejímiž kouzly se chráníme speciální rostlinou. Benjamínci musí najít květ jetele a pod jeho ochranou přejít přes čtveřici čarodějnic. Pokud jsou chyceni, může je zachránit jen člen týmu dalším jetelem.
K našemu cíli dorážíme kolem půl sedmé. Nezbývá tedy nic jiného než se seznámit s táborem. Ukazujeme si týpí, kuchyň, šapito i ešusovník. Nesmí chybět ani latrína. Po první večeři se setkáváme na večerním nástupu, kde poprvé spouštíme vlajky ze stožáru a čteme si slovo na den. Zanedlouho potom jdeme spát.

zapsal Náprstek


Pondělí 5.8. – Oděvy a oheň

Po budíčku se Benjamínci zapojili do běžného ranního táborového života tj. rozcvičky, vodníka, úklidu stanů, snídaně a nástupu. Po odchodu Piškotů na celodenní výpravu jsme nejprve nacvičovali ranní lov, abychom se od zítřka mohli zapojit i do této tradiční ranní činnosti.


Po té se jídelna přeměnila v módní salón a všichni si postupně vyráběli antický oděv – chitón či peplos – s pleteným páskem. Souběžně probíhala dostavba antického chrámu, po kteréžto činnosti nutně následovalo koupání, protože někteří jedinci byli natolik obalení jílem, že by mohli zdárně konkurovat i Golemovi.


Odpoledne po návratu Piškotů byli všichni rozděleni do tří skupin, za kterých se stala družstva účastníků olympijských her ze tří městských států – konkrétně z Heliopolisu, Knóssosu a Athén. Každé družstvo obdrželo zašifrovanou zprávu, která ukrývala znění olympijského slibu a instrukce, že si družstvo musí z věčného táborového ohně zapálit svíčku a bezpečně ji dopravit na horu Olymp (Věžka) a zde složit olympijský slib samotnému Diovi.


Všechna družstva tento úkol splnila a po tom, co svůj olympijský slib přednesli i rozhodčí, Zeus letošním olympijským hrám přislíbil svou přízeň a byl slavnostně zažehnut olympijský oheň.

Návrat do tábora probíhal již za úplné tmy, kdy na cestu svítily jen svíčky a louče s požehnaným olympijským ohněm. Olympijské hry byly zahájeny a jejich účastníci se uložili k občerstvujícímu spánku, aby byli připraveni na olympijská klání příštích dnů.

zapsala Danča


Úterý 06.08. – Olympijský den na táboře

Jako každé ráno začínáme ranním lovem, následuje rozcvička, vodník a snídaně. Tento den začínají na táboře Olympijské hry. Dopoledne se malují vlajky zúčastněných městských států a Piškoti připravují masky na divadlo.


A pak to všechno vypuká. Závodí se v různých disciplínách – například v běhu po kládách, hodu oštěpem, lukostřelbě, stání na kůlu, lezení na lanový žebřík, překážkové dráze, vrhu koulí, zatloukání hřebíků atd. Všichni se musí vystřídat na všech disciplínách, omluvou jsou jen vážné zdravotní komplikace jako například nalomená kůstka v ruce. Každý se snaží ze všech sil a to se velmi cení.
Obědváme Náprstkův vynikající buřtguláš.


Odpoledne ještě probíhají závody pramic a C2.


Večer se účastníme tří antických divadelních představení v podání Piškotů. Benjamínci však musí hry bedlivě sledovat, aby byli schopní později říct, které z vyobrazených chování bylo nesprávné a proč.
Po vyčerpávajícím horkém dni přichází večer a s ním večeře a večerka. Všichni zmoženě padnou do spacáků.

zapsala Katka


Na další zápisy čekáme…


Kompletní fotoalbum z tábora naleznete zde.

Rubriky
Piškoti

Informace pro Piškoty k Bobřím závodům (12.–13. 10. 2024)

Po dvou letech jsou tu opět Bobří závody! Tentokrát je připravují naši skauti pro (nejen) naše žabičky a vlčata. Klání proběhne na souši i na vodě v okolí naší základny na Krásné louce.

Sraz v sobotu 12. 9. v 7:30 u loděnice (registrace závodních hlídek je od 8 hodin). 

Konec v neděli ve 13 hodin tamtéž.

Vybíráme 200 Kč na jídlo a nutnou režii.

Spíme v loděnici, s sebou si vezměte spacák a karimatku. Jídlo: vlastní si vezměte pouze svačiny. Obědy, večeře a snídaně jsou zajištěny.

Balte podle výstrojníku, bude potřeba i ešus a lžíce. Věci na vodu jako vždy v loďáku nebo látkovém pytli.

Rubriky
Piškoti

Říjnové (a taky zářijové) Piškotí stránky

Vyvěsili jsme říjnové Piškotí stránky. Ty zářijové už jsou pár dní taky zveřejněné. Dočtete se o dění v Osmičce, nechybí zápisy ze schůzek a samozřejmě ani z výpravy Máchovým krajem po vodě i po souši.

O tom všem se dočtete, ba i tiskovou verzi si stáhnout můžete na obvyklém místě.

Rubriky
Kosodřevina

kosodřevinné informace k Bobřím závodům 11.–13. 10.

Sejdeme se v pátek v 17:00 na klubovně, konec akce v neděli v 15:00 tamtéž.

Je zajištěn oběd a večeře na sobotu a snídaně s obědem na neděli. Páteční večeři, sobotní snídani a svačiny si zajistěte sami.

S sebou základní věci na spaní (spíme na klubovně), věci na vodu, oblečení dle počasí, osobní výbava, skautský šátek. Družiny nezapomenou na věci na svá stanoviště, která připravují.

Vybíráme 200 kč.