Rubriky
Piškoti Zápisy Benjamínci

Jaká byla hra „Po stopách hrdinů protektorátu“ (24.–26. 11. 2023)

Na poslední listopadový víkend připravili členové mladoboleslavské jednoty Československé obce legionářské pro Piškoty a benjamínky historickou hru „Po stopách hrdinů protektorátu“. Přesunuli jsme se do září 1938 a pak do sychravého jarního dne v devětatřicátém roce. Nejdřív se mobilizovalo, pak zase demobilizovalo, přišlo neblahé období okupace, nepřítel v zemi, odboj i vojenští zběhové.

Akce byla připravena v perfektním dobovém stylu včetně kostýmů, uniforem či zbraní. Jako dokonalá historická kulisa posloužilo taky mladoboleslavské hlavní nádraží 😀 Děti postupně poznali příběh majora Linaje i dalších boleslavských odbojářů, ukrývali kulomet a pašovali jídlo pro ukrývající se zběhlé vojáky. Nakonec si mohli vystřelit ze vzduchovky a ošetřit zraněného vojáka.

Snad jsme si všichni odnesli pocit, že svoboda nikdy nebyla zadarmo a vzpomenuli na ty, kteří přinesli oběti i pro tu naši. A ještě jedno velké DÍKY a UMÍ boleslavským legionářům!

Večer se ještě slibovalo a v neděli nám Bubla vyprávěl u skautování za 2. světové války (ne že by to pamatoval, ale hodně o tom ví). Obsáhlé album fotek ze sobotní hry je tady, ke slibu se ještě vrátíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.